П'ятниця
29.03.2024
14:12
Вітаю Вас Гість
RSS
 
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНКОМУ 
ОСТРОЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту


10:02
.

       06 листопада 2019 року на базі музею Острозького НВК «Школа І-ІІІ ступенів – гімназія» в рамках тижня історії відбулося розширене засідання-презентація НКО гімназистів «Спадщина».

      Тема заходу «Польський період Острога: призабуті фрагменти» об’єднала працівників Острозького державного історико-культурного заповідника, відділу освіти, місцевих краєзнавців, вчителів історії, польської мови, батьків, школярів. Засідання відбулося напередодні святкування 25 річниці Товариства польської культури Острожчини.

    Захід розпочався у творчій та романтичній атмосфері. При світлі свічок учні у формі гімназистів довоєнного періоду читали вірші Марії Конопницької двома мовами: польською і українською. Адже Острозька гімназія у 1921 році отримала ім'я відомої письменниці, поетеси Марії Конопницької. Юні краєзнавці озвучили цікаві спогади колишньої гімназистки Ольги Руй про вчителів, традиції польської гімназії.

     Учитель історії, керівник науково-краєзнавчого об’єднання «Спадщина» Конончук Лариса акцентувала увагу на тому, що Острог з перших століть своєї історії був багатонаціональним і різномовним містом. У місті сформувалася своєрідна культура з її національною і конфесійною толерантністю.

    Марія Данилюк, завідувач відділу історії Державного історико-культурного заповідника м.Острога, розповіла присутнім про події, які відбувались у місті в міжвоєнний період 1919-1939 років, доповнила свою розповідь демонстрацією музейних експонатів. Старший науковий співробітник музею Анатолій Хеленюк продемонстрував світлини Острога минулого століття.

     Методист методичного кабінету відділу освіти Кравчук Ігор звернув увагу школярів на те, що вивчення польської та інших мов національних меншин Острога дає можливість досконаліше вивчити історію рідного міста з різномовних джерел, передав у подарунок шкільному музею книгу з штемпелем Острозької гімназії ім. Марії Конопницької.

     Місцевий краєзнавець, колекціонер Микола Хаврук розповів цікаву історію про збереження в його родині польських книг, які до того знаходились у різних бібліотеках Острога з 1920 по 1939 роки. За бібліотечними штемпелями можна вивчити які бібліотеки існували в Острозі. Їх було чимало: бібліотека ім. Тені Рогозінської в Острозі на Волині, бібліотека Державної гімназії ім. М.Конопницької, бібліотека професійної школи підвищення кваліфікації, бібліотека польської спілки шкільної, бібліотека спілки прислужників ім. Станіслава Костки, бібліотека ім. Бокімера, бібліотека клубу «Огніво», бібліотека семикласної початкової школи в Острозі, бібліотека школи початкової ім. Е. Ожешко, бібліотека школи ім. короля Казиміра Великого, бібліотека ремісничого училища столярів, ковалів тощо. Користуючись нагодою, частину збережених книг Микола Васильвич передав, як він зазначив «у надійні руки», юним краєзнавцям та вчителям Острозького НВК.

    Голова Товариства польської куль­тури Острожчини Володимир Філяровський у своєму виступі торкнувся теми збереження польської культури та мови, запросив усіх разом  відсвяткувати 25-ту   річницю з часу заснування товариства, подарував навчальному закладу книги з історії Польщі та перевиданий Острозький краєзнавчий путівник, який у 1934 році вперше був надрукований коштом директора Державної гімназії ім. М. Конопницької. Матеріали до даного путівника були підготовлені  вчителями та вихованцями гімназії, членами краєзнавчого гуртка.  

    Конончук Лариса, вчитель історії та Скрипка Ольга, вчитель польської мови щиро подякували гостям за участь у заході, змістовні подарунки, розповіли про здобутки та перспективи навчального закладу щодо вивчення та популяризації історії рідного краю, опанування учнями польської мови, співпраці з навчальними закладами Республіки Польща.

    Захід завершилася у теплій і дружній атмосфері спільним фотографуванням.

Категорія: Новини | Переглядів: 8721 | Додав: osvita_ostrog | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Друзі сайту