Четвер
25.04.2024
22:53
Вітаю Вас Гість
RSS
 
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНКОМУ 
ОСТРОЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту


17:32
Бережіть своє життя!

Електрична енергія широко застосовується в усіх галузях народ­ного господарства і в побуті. Кожен щодня стикається з електрич­ним обладнанням. При недотриманні правил безпеки електрика мо­же перетворитися з помічника в смертельного ворога. Дбаючи про дітей, вчителі упродовж навчального року проводили  уроки з електробезпеки у школах.

Однак, більшість нещасних випадків припадає на період літніх канікул, коли діти знаходяться самі і їхні забави або витівки поблизу діючих електроустановок часто закін­чуються трагічно.

Однією з причин дитячого травматизму є  недостатні знання про небезпеку дії електричного струму і недотримання елементарних вимог безпеки в побуті.

Шановні батьки,  уважніше ставтеся  до дозвілля дітей!

У місцях, де є небезпека ураження електричним струмом, при­кріплюються плакати. Слід зважити на ці попередження. Бо небез­пекою ураженням струмом нехтування недопустиме. Дуже небезпечно торкатись до обірваних або провислих дротів.

Так, в одному з сіл України від сильного вітру обірвалась електрична лінія і кінець дроту повис на дереві неподалік стежки. Учень шостого класу взявся руками за провислий дріт і був смертельно уражений електрострумом.

     Аналогічний випадок трапився на очах батьків. Після сильного вітру впала опора з дротами електропередач. Трирічна дитина, граючись на дворі наступила на провід і, попавши під напругу, загинула.

Пояснюйте та нагадуйте своїм дітям наскільки небезпечними для їх життя може бути наближення до будь-яких обірваних проводів, опор ЛЕП, підстанцій, проникнення всередину ТП та інших електроустановок, а також запуск повітряних зміїв та закидання вудок поблизу повітряних ліній електропередач і будь-які забавки поблизу електроструму.

Нажаль, в Україні трапляються непоодинокі випадки травмування дітей через спроби викрадення проводів та обладнання підстанцій, на які часто їх спонукають незнайомі люди або старші товариші.

Тільки пояснюючи дітям, яка небезпека пов’язана з електричним струмом для їх життя, можна вберегтися від біди.

   Необхідно постійно пам'ятати, що смертельно небезпечно не тільки доторкатись до обірваних чи обвислих проводів ліній елек­тропередач, але й підходити ближче ніж на вісім метрів до лежа­чого на землі проводу.

 

ЩОБ УНИКНУТИ СМЕРТЕЛЬНИХ ВИПАДКІВ, КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

 

-              Залазити на опори повітряних ліній електропередач, тим більше намагатись зняти електропровід

-              Проникати в трансформаторні підстанції

-              Розпалювати багаття під проводами електроліній і повітряними вводами будинків, споруд

-              Кидати дріт або будь-яки інші предмети на проводи повітряних ліній електропередач, розбивати ізолятори

-              Проводити ігри під повітряними лініями, запускати повітряних зміїв поблизу  повітряних ліній та гратися біля електричних установок.

-              Користуватись у вологих приміщеннях переносними лампами і електроприладами напругою вище 36В.

 

Потрібно знати, що побутові електроприлади (чайники, праски, електроплитки і т. ін.) і переносні світильники (торшери, настільні лампи) напругою 220 В, призначені тільки для користування в при­міщеннях з непроводячими електрострум підлогами.

Застосування включених в електромережу електроламп, елек­троприладів, радіотелеапаратури на відкритому повітрі може стати причиною нещасного випадку, тому що земля — ПРОВІДНИК ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ.

ДІТИ! Щоб уникнути випадків травматизму при користуванні електроенергією необхідно знати такі правила безпеки і дотримуватись їх.

Переносячи електроприлади, не торкатись будь-яких заземлених частин (трубопроводів, батарей опалення та ін.) – це небезпечно для життя;

q  Не заповнювати водою з водопровідного крану ввімкнені в електромережу чайники, кофейними, каструлі, так як при одночасному дотику увімкненого приладу і водопровідного крану людина може бути уражена електрострумом;

q  Не замінювати електролампи без відключення їх з вимикачів, не торкатись руками цоколя ввімкненої лампи, не витирати пилюку з лампи, що горить, а вологою ганчіркою – електричні проводи, штепсельні розетки, вимикачі, електропатрони;

q  Не виносити на подвір’я ввімкнені електричні прилади, тому що при несправності ізоляції або при попаданні напруги на корпус людини, яка стоїть на землі і доторкається будь-якої  металевої частини приладу або проводу з пошкодженою ізоляцією, вона неминуче потрапляє під напругу;

q  Не защепляти електропроводи дверми, віконними рамами, не закріпляти їх на цвяхах і не відтягувати, не замальовувати і не забілювати проводи, щоб уникнути пошкодження і передчасного висихання ізоляції електропроводів, що веде до пожеж, а при зіткненні з ними людьми до нещасних випадків;

q  Не бавитись з штепсельними розетками, вставляючи в них цвяхи булавки, шпильки та інші предмети, бо це смертельно небезпечно;

q  Не підвішувати речі на проводи, вимикачі.  

 

НЕСПРАВНОСТІ В ЕЛЕКТРОПРОВОДКАХ І ЕЛЕКТРИЧНИХ ПРИЛАДАХ МОЖЕ УСУНУТИ ЛИШЕ СПЕЦІАЛІСТ-ЕЛЕКТРИК.

Пам’ятайте!

Якщо людина потрапила під напругу, необхідно негайно вимкнути установку.

Рятуючи людину, не торкайтесь голими руками її відкритого тіла. Вживаючи термінових заходів для швидкого її звільнення від дії електричного струму, ( виконувати це треба уважно, так як надаючи допомогу, рятівник може попасти під напругу. Потерпілого треба взяти за відлоги піджака, пальто, попередньо обмотавши собі руку куском будь-якої тканини або використовуючи суху дошку, палицю. Стояти слід лише на сухому і обов’язково бути в взутті, бо інакше можна попасти під дію крокової напруги.

Пам’ятайте! При звільненні від дії електричного струму і поданні першої допомоги потерпілому дорога кожна хвилина.

Якщо людина уражена струмом – негайно викликайте лікаря.

Про пошкодження на електролініях, електроустаткуваннях повідомте телефоном чергового диспетчера району електромереж ( тел. 2-37-36).

ДІТИ! Щоб уникнути ураження електричним струмом, не порушуйте правил електробезпеки. БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЖИТТЯ!

Заступник начальника відділу освіти

виконкому Острозької міської ради І.Кравчук.

 

Категорія: Новини | Переглядів: 929 | Додав: voostrog | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту