П'ятниця
26.04.2024
23:07
Вітаю Вас Гість
RSS
 
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНКОМУ 
ОСТРОЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту


11:18
Подорож до стародавнього Луцька

 Травень – червень у  загальноосвітніх навчальних закладах – пора навчальних екскурсій.  Екскурсії для школярів організовуються з метою формування у школярів уміння спостерігати за навколишнім світом, ознайомлення з культурно-суспільним надбанням нашого народу та людства, національними традиціями.


В нинішньому році учні  навчальних закладів Острога побували не лише в музеях нашого міста а й мали можливість активно подорожувати. Камянець-Подільський, Львів, Тернопіль, Кременець, Яремча, Рахів, Ворохта, Ужгород – далеко не весь перелік екскурсійних подорожей школярів.

Цікаво та змістовно було організовано поїздку  учнів 5-7 класів Острозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 до стародавнього Луцька. Подорож розпочалась символічно - від Луцької надбрамної вежі в Острозі, яка слугувала в’їздом в наше місто  зі сторони Луцька. В ході подорожі    діти дізнались чимало цікавого з вуст гіда - Тишко О.Ф. Вона  розповіла   про природні зони Рівненської та Волинської області, про  історичні події, пов’язані з населеними  пунктами через які пролягав туристичний маршрут.


В Луцьку місцеві екскурсоводи з гордістю розповідали  школярам про своє старовинне місто. Острожани відвідали чарівний і вражаючий замок Любарта. Увійшовши у велику середньовічну браму, діти відразу опинилися в оточенні масивних височенних стін.  Разом з екскурсоводом піднялись на  найвищу точку замку - Любартову вежу. Її висоти сягає дев’ятиповерхового будинку.  Побували школярі в музеї книги, який розмістився у  приміщенні колишньої повітової скарбниці на території Луцького замку.  Цікаво, що музей створено завдяки щедрому дару архієпископа Рівнеського і Острозьського Варфоломія, адже він народився на Волині і свою колекцію рідкісних книг подарував місту. Серед експонатів – видання Львова, Києва.,Чернігова, Вільнюса, Почаєва, Москви, Нюрнберга, Познані XVII – поч. ХІХ ст. Сподобався  дітям музей дзвонів, розташований у Владичій  вежі  замку.

В ході пішохідної екскурсії по старовинних  вулицях Луцька, юні Острожани відвідали  костел святого апостола  Петра і Павла,  побували біля древніх стін єзуїтського колегіуму(подібний архітектурний комплекс колись існував і в Острозі).

Далі школярі попрямували до «другого замку», як його називають місцеві жителі,  будинку з химерами. Несподіванкою стала зустріч із скульптором Миколою Голованем, який тут живе і працює. Будинок і справді дивує. Вхід до приватної садиби охороняє фігура лева. Микола Головань  будує будинок вже дуже багато років. У дворі – безліч скульптур. Вони по-справжньому унікальні, адже робить їх скульптор  не за калькою. Хазяїн скульптурного саду cтверджує, що готовий будинок поки лише відсотків на 80. Над його створенням трудився і його син, який теж був скульптором, але кілька років тому син Голованя загинув. Батько ж викупив усі його роботи. Тепер у саду будинку є біля 500 скульптур. Вчителі та діти, поспілкувавшись з митцем із задоволенням зробили запис у книзі відвідувачів та побажали автору натхнення і підтримки в його творчості.


В другій половині дня  школярі побували в краєзнавчому музеї та в музеї військової техніки.

Зворотній маршрут супроводжувався переглядом мультфільмів у салоні автобуса. Втомлені, але сповнені незабутніх вражень діти повертались до Острога. Завдяки  відповідальним вчителям та турботливому  медпрацівнику, які супроводжували   дітей, подорож  завершилась благополучно та без зайвих пригод.

 Необхідно зазначити, що для учениці НВК «Школа І-ІІІ ступенів – гімназія»,  Катерини Кравчук, поїздка була безкоштовною. Адже за результатами фотоконкурсу «Моє літо», який проводила у минулому році редакція газети «Замкова гора», школярка отримала в подарунок туристичну  путівку від спонсора конкурсу  - Оксани Тишко,  директора Острозького бюро подорожей та екскурсій (Укрпрофтур). 

Категорія: Новини | Переглядів: 1542 | Додав: voostrog | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту