Неділя
12.05.2024
11:26
Вітаю Вас Гість
RSS
 
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНКОМУ 
ОСТРОЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту


15:33
…від Нестора Літописця

Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Та найбільшим винаходом людства було письмо.

Наша мовна традиція сягає далеких, докняжих часів, а в період держави Київської Русі наше слово сягнуло державного творення: було відкрите не лише для близьких сусідів, а  й для найвіддаленіших земель, збагачувалося іншими мовами і збагачувало їх. Його розвитку не могли зашкодити ні чвари, ні  усобиці, ні феодальна роздрібненість, ні багатовікове монгольсько-татарське іго. Гідно подиву, що його не стяла шабля,  його не потоптали в болото кінські копита, що воно не розвіялося у вихорі навальних орд, а залишилося сіллю землі і народу.

«…Від Нестора Літописця  до нас дійшли різні літописи, створені його попередниками. Він творчо опрацював їх, збагатив своїм літописом, і з-під його невтомного пера вийшла цілісна й тематично завершена книга «Повість временних літ» , яка не тільки дає уявлення про те, звідки пішла Руська земля і хто у ній найперший почав княжити, але й читається як надзвичайно захоплюючий художній твір на теми нашої історії». Ці слова звучали з уст вчителя української мови та літератури Панасюк З.М. в ефірі шкільного радіо з нагоди проведення тижня української писемності та мови.

А почався тиждень  9 листопада написанням Всеукраїнського радіо диктанту національної єдності (7-11 класи). Під керівництвом  Панасюк З.М. відбулися цікаві заходи. До участі у заходах долучилися класні керівники, вчителі-предметники. Учні 5-9 класів підготували  агітаційні плакати «Збережемо чистоту рідної мови»,  2 класу (вчитель Ясінська В.М.) малювали ілюстрації до українських казок та розгадували цікаву вікторину, а  юні літературознавці з 4 класу  виступили з  презентаціями «Сторінками літературних творів сучасних авторів». Шкільним бібліотекаром Шевчук Л.Д. організовані виставки у шкільній бібліотеці  «Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи!» та у кабінеті рідної мови «Рідна мова солов’їна!». Старшокласники змагалися у мовному турнірі «За Україну, за її мову» (вчитель Панасюк З.М. Маліванчук Н.В.).

На уроці історії під керівництвом вчителя Шикирявої Т.В. учні досліджували історію української мови починаючи з 1720 року. «Безцінний скарб нашого народу» шукали четвертокласники на інтегрованому  уроці літературного читання спільно з бібліотекарем міської бібліотеки  Підгородецькою Т.А.. 

«Пильно пололи бур'ян» на уроці української мови у 4 класі (вчитель Статкевич Л.О.). А «бур'яну» ж у нашій мові так багато! Навіть ті, хто на уроках досить вправно спілкується рідною мовою, після уроків уживають українсько-російську суміш. Крім того, в мову вкрадаються так звані «сучасні» вислови, які є вульгарними і ведуть до деградації особистості. Слова «класно», «кльово», «балдьож» і подібні можуть свідчити тільки про духовну убогість мовця, відсутність національномовної свідомості. Так, часто ми чуємо вирази типу «построїли дом», «музикальна школа», «бувші учні», «сама краща дівчина», «відкрийте вікно», «підніміть руки». Четвертокласники роблять висновок: треба докласти всіх зусиль, щоб позбутися звички говорити «по-простому». Говорити слід правильно, бо перед нами відповідальне завдання: узяти все краще з надбання наших предків, сконцентрувати весь розум і духовний потенціал нації, щоб відродилася і розквітла Україна, щоб усміхнулася доля нашому народу.

Тиждень закінчився урочистостями і відзнаками учнів-переможців шкільних етапів  Міжнародного мовно-літературного  конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка та знавців української мови ім. Петра Яцика і  загальношкільним святом «Квітни, мово наша рідна!» (Панасюк З.М.).

Переглядів: 498 | Додав: Strategss | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту