Понеділок
20.05.2024
03:39
Вітаю Вас Гість
RSS
 
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНКОМУ 
ОСТРОЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту


15:31
Вони зцілюють душу

Сучасний навчальний заклад неможливо уявити без практичного психолога і соціального педагога. Зрозуміло, що з урахуванням спрямованості сучасної школи максимально важли­вим є соціально-психологічний супровід навчально-виховного процесу.

Хоча проблемам діяльності психолога і соціального педагога присвячено безліч наукових праць, публікацій у професійній літературі, та нажаль, сьогодні у багатьох виникають такі питання «Що робить практичний психолог та соціальний педагог у закладі?», «Що він має робити з учасниками навчально-виховного процесу?», «Коли звертатись до практичного психолога?», «Як він нам допоможе?» та безліч інших.

Думаю, варто «пролити світло» на міфи щодо роботи практичного психолога.

 

Міф 1. Психолог – «чарівник».

Більшість людей вважає, що психолог помахом чарівної палички вирішить ВСІ проблеми.

Насправді, це не так.  Психолог - це людина, професіонал, завдання якого розширити знання з питань вікових норм, криз, взаємостосунків, варіантів вирішення проблеми, пошуків нового місця в життєвій системі тощо.

Міф 2. Психолог – порадник.

Психолог-професіонал ніколи не нав’язує порад.

Адже ніхто не може бути більш компетентним у житті людини, ніж вона сама. А також тому, що відповідальність за власний вибір клієнта не може нести ніхто, навіть психолог.

Міф 3. Психолог може змінити того, кого потрібно.

Досить розповсюдженим уявленням є те, що психолог може миттєво змінити або дитину, або дорослого так, що вони зразу ж стануть «такими як треба».

Проте завдання психолога є спільно із батьками вплинути на ситуацію, адже часто поведінка дитини є результатом неефективних виховних заходів самих батьків, і тому варто перебудувати стосунки з дитиною, змінити правила в сім’ї. Потрібно розуміти, що те, що формувалось роками, за годину не можливо змінити.

   Міф 4.  Психолог працює тільки  з «ненормальними» людьми. Нормальна, здорова людина до психолога не піде.

 Один із найпопулярніших міфів. Перш за все, психолог за визначенням має справу зі здоровими людьми, що мають ті чи інші труднощі, проблеми. З психічними відхиленнями має справу лікар, психіатр. Це медична спеціалізація. Психолог  консультує, розбирається з приватними випадками, дає рекомендації.

Міф 5. У психолога не повинно бути проблем, інакше який же він психолог і як може допомогти іншим?

Психолог - не Бог. У нього можуть бути і бувають проблеми. Єдине, що потрібно від хорошого фахівця, це усвідомлювати свої проблеми, тримати їх під контролем, щоб вчасно відстежити.

 Важливість діяльності практичного психолога визнано і на рівні нашої держави, тому 23 квітня відзначався Всеукраїнський день психолога. Саме з нагоди даного свята та з метою популяризації психологічних знань, досвіду роботи працівників психологічної служби серед учасників навчально-виховного процесу з 20 по 24 квітня у місті проведено Тиждень психології.

У рамках Тижня психології фахівцями психологічних служб навчальних закладів проведено низку заходів із застосуванням інноваційних соціально-психологічних технологій і методик. Зокрема: 20 квітня на базі Острозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 - тренінг для членів учнівського самоврядування з елементами символдрами та Юнгіанської піскової терапії «Профілактика посттравматичних стресових розладів» (тренер – методист з психологічної служби методичного кабінету відділу освіти виконкому Острозької міської ради  Романчук Б.А.), 21 квітня на базі Острозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 – майстер-клас методиста з психологічної служби методичного кабінету відділу освіти виконкому Острозької міської ради Романчук Б.А. із теми «Застосування «Sandplay» і кататимно-імагінативної психотерапії у психокорекційній роботі психолога з дітьми, педагогами, батьками, які пережили психотравмуючі ситуації», 22 квітня на базі Острозького дошкільного навчального закладу №1 «Ромашка» - семінар-практикум для педагогічних працівників «Казкотерапія – шлях до пізнання себе» (тренер – Андрощук І.М.),  23 квітня на базі Острозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 – свято з елементами тренінгу для учнів 4 класу «Подорож у країну Психоландію» (практичний психолог, соціальний педагог Ціось А.Л.), 24 квітня на базі Острозького дошкільного навчального закладу №2 «Веселка» – заняття для педагогічних працівників з елементами тренінгу «Психологічний захист від маніпулювання» (тренер - практичний психолог Олішевська О.В.).

У тижні психології взяло участь 5 практичних психологів, 2 соціальних педагогів, 60 педагогічних працівників, 320 дітей дошкільного та шкільного віку, що звичайно сприяло пропаганді психологічних знань та підвищенню професійного рівня педагогів. Проведені заходи сформували навички щодо збереження та зміцнення духовного (психологічного) здоров’я усіх учасників начально-виховного процесу.

З нагоди Всеукраїнського дня психолога, хочу подякувати фахівцям психологічної служби за плідну співпрацю, високий професіоналізм та побажати  всім професійної, особистісної самореалізації, гармонії зі світом та собою.

 

Переглядів: 424 | Додав: Strategss | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Друзі сайту